بستن فاصله بین دندانها باعث افزایش اعتماد به نفس می شود.
اگر وضعیت فاصله بین دندانها باعث می شود لبخند خود را پنهان کنید و از دیده شدن دندانهایتان خجالت بکشید، میتوانید با درمان ارتودنسی این مشکل را حل کرده و لبخند خود را زیبا کنید.
فاصله بین دندانها
فاصله بین دندانها یکی از شایعترین مشکلاتی است که باعث نازیبا شدن لبخند میشود ؛ عامل ایجاد فاصله بین دندانهای جلویی موارد مختلفی میتواند باشد مانند مکیدن انگشت و بیماری لثه ؛ این مشکل دندانی را با جراحی یا روشهای دیگر میتوان اصلاح نمود اما آیا این روش ارزش صرف هزینه دارد؟
واژه علمی فاصله بین دندانها دیاستم (diastema) است که از واژه یونانی diastanai به معنی جدا از هم گرفته شده است.
فاصله بین دندانها در هر جایی در دهان ممکن است ایجاد شود اما اغلب در دندانهای فک بالا بین دو دندان جلویی اتفاق می افتد و هر زمانی که دهان را باز کنید یا لبخند بزنید، کاملا مشهود میشود.
دلایل ایجاد فاصله بین دندانها
فاصله بین دندانها به علل مختلف ایجاد میشود ، ممکن است دندانها نسبت به استخوان فک خیلی کوچک باشند و بین آنها فاصله بیفتد ، همچنین ممکن است برخی دندانها بیرون نزنند یا زود بیفتند و یا بسیار کوچک باشند بنابراین باعث میشوند فضا در قوس دندانی زیاد بوده و دندانهای دیگر از هم فاصله بگیرند.
مکیدن انگشت در کودکی نیز باعث میشود دندانها به سمت جلو رانده شوند و بینشان فاصله ایجاد شود ، همچنین فشار زبان به دندانهای جلویی در هنگام بلع به تدریج باعث بیرون زدن دندانهای جلویی و ایجاد فاصله بین آنها میشود.
در صورتی که فرنوم لبی بیش از اندازه بزرگ باشد بین دو دندان جلویی حایل شده و فاصله ایجاد میکند.
فرنوم لبی به قطعه بافت کوچکی گفته میشود که از زیر لب بالا به لثه متصل شده است.
بیماری لثه نیز باعث کاهش استخوان و لق شدن دندان میشود که نتیجه آن ایجاد فاصله بین دندانهاست.
اگر چه بیشتر موارد فاصله بین دندانها در کودکی شروع میشود اما بیماری لثه میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد و چنین نتیجه ای در پی داشته باشد.
روشهای بستن فاصله بین دندانها
برای بستن فاصله بین دندانها و زیبا سازی لبخند گزینه های زیادی وجود دارد که از نظر کارایی و هزینه متفاوتند.
ارزانترین گزینه بستن فاصله بین دندانها استفاده از کش در دو دندانی است که از هم فاصله دارند. در این روش کش یا بند پلاستیکی را شب هنگام دور دندانها می اندازید تا دو دندان به سمت یکدیگر حرکت کنند.
در مورد این روش ارتودنتیستها هشدار میدهند ممکن است علاوه بر دردی که ایجاد میکند، باعث کج و بهم ریخته شدن دندانها شود و آنها را از ردیف خارج کند.
فاصله بین دندانها را با استفاده از باندینگ یا ونیرهایی مانند لومینیرز نیز میتوان صرفا برای زیبایی پوشاند.
در روش کامپوزیت دندان دندانپزشک رزین همرنگ دندان به هر دو دندان مالیده و فاصله را پر میکند.

لمینت دندان یک پوسته سرامیکی یا پورسلین است که بر روی دندان قرار میگیرد اما ممکن است لازم باشد پیش از چسباندن آن به دندان، مقداری از مینای دندان تراشیده شود.
انواع بسیار نازک ونیر نیز در حال حاضر وجود دارند که نیازی به تراشیدن دندان ندارند اما گرانتر هستند.
این عملها زیبایی محسوب میشوند و تحت پوشش هیچ بیمه ای قرار ندارند.
از براکت و ریتینر (نگهدارنده) نیز ممکن است برای اصلاح فاصله بین دندانها استفاده شود.
اگر فرنوم لبی بزرگ باعث ایجاد فاصله بین دندانها شده باشد، میتوان با جراحی ساده ای به نام فرنکتومی توسط جراح لثه بخشی از بافت اضافه را برداشت. این کار معمولا همراه با درمانهای دیگر مانند براکت انجام میشود.
اگر بیماری لثه عامل ایجاد فاصله بین دندانها باشد باید ابتدا این وضعیت درمان شود.
بهداشت مناسب دهان، داروها و تمیز کردن حرفه ای دندانها میتوانند از جمله گزینه های درمانی بیماری لثه باشند.
لزوم حفظ سلامت دهان و دندان پس از اصلاح دیاستم
اگر مشکلات دهان و دندان در کودکی باعث ایجاد فاصله بین دندانها شده باشد، اغلب با اصلاح آنها مشکل به صورت دائمی حل میشود. اما در مواردی که به واسطه بیماری لثه چنین وضعیتی اتفاق افتاده باشد ممکن است کاملا برطرف نشود به خصوص در صورتی که دوباره به خوبی از سلامت دهان و دندان خود مراقبت نکنید.
توجه داشته باشید ونیر اگر چه محکم است اما امکان شکستن آن وجود دارد. اگر غذاهای سخت بخورید یا ضربه ای به دندانهایتان وارد شود ممکن است ونیر یا رزین لب پر شود یا ترک بردارد.
اصلاح فاصله بین دندانها در صورتی که توسط دندانپزشک مجرب صورت بگیرد، موثرترین روش خواهد بود ، هزینه این عمل بسته به عوامل مختلفی از جمله اندازه فاصله بین دندانها و تعداد جلسات درمانی مورد نیاز متفاوت است.