آن دسته از متقاضیان کاشت ایمپلنت دندان که استخوان سالم و کافی در محل کاشت ایمپلنت ندارند نمیتوانند ایمپلنت بکارند مگر این که استخوان فک در محل کاشت ایمپلنت، بازسازی و افزایش یابد.
فرآیند بازسازی استخوان فک جهت ایجاد قاعده مستحکمی برای پیشتیبانی ایمپلنت دندان انجام میشود. افزایش استخوان فک بیشتر به صورت پیوند استخوان انجام میشود که در آن مواد پیوند استخوان در محل کاشت ایمپلنت قرار میگیرد و پس از مدتی استخوان جدید رشد کرده و در این محل استخوان افزایش مییابد.
دلایل بازسازی و افزایش استخوان فک
برای کاشت ایمپلنت و موفقیت آمیز بودن نتایج درمان، باید فک به اندازه کافی استخوان سالم و محکم در اختیار قرار دهد تا ایمپلنت دندان بتواند فشار حاصل از جویدن را تحمل کند. در صورتی که قبلاً مشکلات دهان و دندان مانند بیماری لثه یا ضربه دیدن صورت و فک داشته اید ممکن است کیفیت استخوان فک تحت تأثیر قرار گرفته و کاهش یافته باشد. بیمارانی که دندان خود را کشیده اند و مدتها جای آن خالی مانده است یا افرادی که مدت زیادی دندان طبیعی استفاده کرده اند، دچار تحلیل رفتن و از بین رفتن استخوان فک شده اند به همین علت برای کاشت ایمپلنت احتمالاً نیاز به پیوند استخوان دارند.
مراحل پیوند استخوان برای کاشت ایمپلنت دندان
روشهای جدید پیوند استخوان بدون درد و در حد امکان کم تهاجمی انجام میشود. در صورتی که متخصص شرایط را مناسب ببیند میتواند عمل افزایش و بازسازی استخوان را همزمان با کشیدن دندان انجام دهد. این کار باعث میشود التیام بافتها سریع تر انجام شود. در بیمارانی که مدت زیادی از دندانهای خود را از دست داده اند و جای آن خالی مانده است، این فرایند با بی حسی موضعی و ایجاد برشی در بافت لثه برای دسترسی به استخوان فک، شروع میشود. سپس مواد پیوند استخوان در محل مورد نظر قرار میگیرد. معمولاً این مواد حاوی کلاژن و پروتئینها است که رشد استخوان را تقویت مینمایند. سپس محل برش با بخیه بسته میشود. با رشد استخوان جدید ، استخوان جایگزین مواد پیوندی میشود و مواد به طور کامل توسط بدن جذب میشود. رشد و جوش خوردن استخوان جدید ممکن است چند هفته تا نه ماه طول بکشد. پس از این زمان، بیمار آماده کاشت ایمپلنت دندان است. مدت زمان دقیقه آن بستگی به مقدار پیوند و استخوان از قبل موجود، دارد.
مواد پیوند استخوان از کجا تهیه میشود؟
چند روش برای تهیه مواد پیوندی وجود دارد. اولین روش، استفاده از بدن خود بیمار به عنوان منشأ برداشت استخوان است. در این روش مواد مورد استفاده برای افزایش استخوان فک ممکن است به صورت قطعه ای استخوان به دست آمده از جای دیگری از بدن خود بیمار مانند چانه، ران و یا استخوان ساق باشد. در برخی موارد متخصص با استفاده از بی حسی موضعی و آرامش بخش این کار را انجام میدهد اما در صورتی که استخوان از ناحیه ران برداشته شود باید تحت بیهوشی عمومی در بیمارستان این کار صورت بگیرد. به این روش اتوگرافت گفته میشود.
روشهای دیگر تهیه مواد پیوندی عبارتند از برداشت استخوان از بدن فرد دیگر یا از جسد که به این روش آلوگرافت گفته میشود.
روش دیگر تهیه مواد پیوندی زنوگرافت نام دارد که در آن پیوند از گاو یا حیوانات دیگر گرفته میشود.
در روش آخر که به آن آلوپلاست نیز گفته میشود مواد پیوندی در آزمایشگاه به صورت استخوان سنتزی (مصنوعی) تهیه میشود.
در روش برداشت استخوان از بدن انسان یا حیوان، مواد به دقت ضد عفونی و فرآوری میشود تا اطمینان حاصل شود هیچ باکتری یا بیماری از طریق آن به بیمار منتقل میشود.
سایر عملهای جراحی برای کمک به تقویت استخوان فک
لیفت سینوس: در این عمل ارتفاع استخوان فک بالا که درست در بالای دندانهای عقبی قرار دارد افزایش پیدا میکند تا فضای کافی برای کاشت ایمپلنت فراهم شود
افزایش ستیغ: عمل جراحی است که در آن ستیغ فک بالا پهنتر میشود. در این روش استخوان تقسیم شده و مواد پیوندی استخوان در نواحی تقسیم شده، قرار داده میشود تا استخوان جدید در این نواحی رشد کرده و استخوان فک بالا پهنتر شود.
استخوان سازی تحت کشش: در این روش استخوانی که کوتاه است تحت کشش قرار گرفته و بلندتر میشود. در این عمل جراحی برشی ایجاد میشود و دو قطعه جداشده استخوان به آهستگی کشیده میشود تا در محل کشش که فضای خالی در حال ایجاد شدن است، استخوان جدید رشد کند.
محافظت از ستیغ فک یا محافظت از حفره دندان: در این عمل جراحی تلاش میشود تا از تحلیل رفتن و بازجذب استخوان پس از کشیدن دندان جلوگیری شود.
مراقبت پس از عمل افزایش استخوان
پس از پیوند استخوان، دستورالعمل دقیق مراقبت از محل پیوند استخوان به شما داده میشود. به طور کلی شش تا نه ماه طول میکشد تا فک به طور کامل التیام پیدا کند و در این مدت نمیتوانید دندان مصنوعی استفاده کنید. همچنین در این مدت باید از مصرف برخی غذاها خودداری کنید. احتمالاً توصیه میشود از دهانشویه استفاده کنید تا احتمال عفونت کاهش یافته و التیام بافتها سریعتر شود. برخی انواع دهانشویه تا ۱۲ ساعت خاصیت ضد باکتری داشته و ۹۹% باکتریها را در هنگام تماس، از بین میبرند. همچنین برای پیشگیری از عفونت داروهای آنتی بیوتیک (چرک خشک کن) تجویز میشود. برای کنترل درد در روزهای اول میتوانید مسکن مصرف کنید.