کامپوزیت دندان یا کامپوزیت ونیر ، متشکل از یک لایه نازک مواد کامپوزیتی همرنگ دندان که در جهت بهبود وضعیت ظاهری دندان ها و اصلاح طرح لبخند مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد کامپوزیت دندان
موارد کاربرد این مواد کامپوزیتی همرگ دندان بیشتر اصلاح موارد شکستگی ، لب پریدگی و یا بدشکلی و نامرتبی دندان ها می باشد.
کامپوزیت دندان به دلیل هزینه پایین نسبت به روش های دیگر دندانپزشکی زیبایی نظیر لمینت دندان برای بیشتر افراد انتخاب اول است ، امروزه ترمیم زیبایی با استفاده از ونیر دندانی بسیار بهتر و کم ضررتر است ، دلیل آن هم مشخص است :
عدم نیاز به تراش دندان موجب شده آسیبی به مینای دندان وارد نشود و یک درمان محافظه کارانه به شمار آید.
روش انجام کامپوزیت دندان
روش کار به این صورت است که پس از تعیین نوع طرح لبخند و تعیین رنگ کامپوزیت ( که البته این روش در یک جلسه بدون بی حسی انجام می شود ) این مواد خمیری شکل روی دندانها با برس یا قلم مخصوص قرار می گیرند سپس توسط دندانپزشک زیبایی شکل داده می شود و پس از آن با استفاده از نور اشعه دستگاه لایت کیور در طول موج مشخص ، باعث محکم شدن و سفت شدن مواد بر روی مینای دندان می شوند.
این لایه کامپوزیتی بسیار نازک است و یک روش دائمی و محافظه کارانه برای زیبایی دندانها می باشد.
در صورتیکه ناهنجاری فکی و دندانی و بهم ریختگی دندان ها خفیف باشد ، مثلا جلو یا عقب تر از ردیف خود باشند بدون نیاز به ارتودنسی می توان با کامپوزیت دندان زیبایی و ردیف شدن دندان ها را تجربه کرد.
باندینگ یا اتصال کامپوزیت به دندان باید بسیار دقیق ، ظریف و هنرمندانه انجام شود ، پس این مرحله به تجربه و هنر کافی دندانپزشک بستگی دارد.
اگر کامپوزیت ونیر انجام شده دچار لب پر شدن یا شکستگی شود قابل ترمیم است و نیاز به تعویض آن نیست همچنین اگر دندان کامپوزیت شده دچار پوسیدگی شود جهت ترمیم پوسیدگی به کامپوزیت دندان آسیبی وارد نمی شود و از پشت دندان درمان انجام می گردد.
در این خصوص بهتر است سالانه یا هر شش ماه چکاپ انجام شود.
زمان انتخاب رنگ ، متخصص ترمیمی و زیبایی دندان به فاکتورهای مختلفی از جمله رنگ پوست و دندانها ، سن بیمار و در نهایت سلیقه متقاضی توجه می کند.
در نظر داشته باشید که ترمیم زیبایی با کامپوزیت دندان محدودیت سنی ندارد اما بهتر است به دلیل رشد و جابجایی فرم دندانها برای کودکان و نوجوانان استفاده نگردد.